HVAD ER DE TRE PRINCIPPER

De Tre Principper er en forståelsen, som blev introduceret af Sydney Banks i 1973, og som peger på, hvordan vores menneskelige oplevelse skabes igennem 3 grundlæggende principper; Tanke, Bevidsthed og Livskraft.

De Tre Principper peger på, hvordan vores psykologiske virkelighed bliver skabt. Den virkelighed, som vi oplever igennem vores tanker og følelser, er nemlig den eneste virkelighed, vi mærker og lever i. Derfor er den afgørende for hele vores måde at være i verden på. En dybere forståelse af Principperne Tanke, Bevidsthed og Livskraft kan give os en helt ny følelse af frihed og livsglæde.

Det kan ved første øjekast lyde kompliceret, men i virkeligheden er forståelsen både simpel og intuitiv – og den har forandret livet radikalt for mennesker over hele verden. Vores mål med dette forløb er at forsøge at beskrive principperne på en enkel måde, så alle kan følge med og opleve den ro og mentale frihed forståelsen giver.

Forståelsen er især blevet kendt i Danmark i forbindelse med, at bogen ”Dit selvhelbredende sind” af psykolog Mette Louise Holland udkom i 2017. Du kan med fordel læse denne bog, hvis du er nysgerrig på De Tre Principper.

Det er vigtigt at bemærke allerede nu, at principperne ikke er en form for teknik eller metode du skal bruge, når du får det mentalt skidt. Det er derimod en forståelse af vores psykologiske måde at opleve verden og os selv på.

Du har nemlig ikke brug værktøjer eller mentale strategier for at opnå forandring i dit liv. Det gætter vi på, at du allerede har prøvet; sandsynligvis uden at opnå den ro du længes efter. For at opnå en varig forandring, er der nemlig noget helt fundamentalt i måden dit sind virker på, som du skal få øje på først.

Her følger er en kort forklaring på de tre principper.


Princippet Tanke
Princippet Tanke beskriver vores evne til at kunne tænke. Eller sagt med andre ord, så peger princippet på menneskets potentiale til at kunne skabe en verden lavet af tanker. Tanker er en kreativ gave, som vi alle har.

Tanker og følelser er det eneste som har betydning for, hvordan vi opfatter og oplever verden omkring os. Tankerne opstår automatisk i vores sind, og det er tankerne der skaber vores følelser. Så egentlig kan man sige, at vi blot hele tiden føler vores tanker, fra øjeblik til øjeblik. Hvis vi forstår tankers natur, så vil vi helt af os selv holde op med at give de negative tanker så stor betydning. De vil fylde mindre, og det skaber mere energi og plads til de positive og bæredygtige tanker. På den måde kan hele vores oplevelse af livet ændre sig.

Vi kan altså bruge vores tænkning på to måder: Som en gave, der gør os i stand til at skabe og være kreative – eller som et våben imod os selv. Har vi en tendens til overtænkning resulterer det ofte i det sidste. De Tre Principper hjælper os med at forstå, at sådan behøver det ikke at være.


Princippet Bevidsthed
Bevidsthed er en grundlæggende del af os alle. Det er det, der gør os i stand til at opleve vores tanker og følelser. Bevidsthed er altså vores evne til at sanse og opleve vores egen helt personlige virkelighed. Alle mennesker er bevidste (medmindre man er bevidstløs), og det er derfor også et princip som gælder os alle.

Bevidsthed er også det, der gør os i stand til at stoppe op og ændre retning, når vi mærker, at vores tankeprocesser er ved at køre os ned i et mentalt, sort hul. Vi kan heldigvis blive mere bevidste om vores tanker og følelser. Først når vi er bevidste om, hvad vi uskyldigt kommer til at gøre ved os selv, kan vi træde et skridt tilbage – og får mulighed for at skabe en forandring.  

Heldigvis har vi alle adgang til den samme bevidsthed. Nogle gange skal den blot have et kærligt spark, fordi den har ligget i dvale, overskygget af alle de negative tanker, der meget ofte får kørt os af sporet.


Princippet Livskraft/Livets intelligens
Livskraft er den indre kraft, der giver alt levende energi til at vokse og udfolde sig. Det er den universelle intelligens, som gør, at alt levende har en bevægelse eller en retning imod trivsel, balance og sundhed. Livets intelligens er derfor også en naturlig egenskab både ved vores fysiske og vores psykiske design. Vi rummer alle denne intelligens, og det er derfor også et princip, som gælder os alle.

Alle mennesker har adgang til denne intelligens, men hvis vi er fanget det meste af tiden i vores intellekt, kan vi komme til at overhøre den. Vores sind er skabt til at falde til ro af sig selv - hvis det får lov. Det gør det i det øjeblik vi holder op med at løbe efter alle de negative tanker for at løse, fixe eller få dem til at gå væk.


Mange af os har lært, at det giver os tryghed, sikkerhed og fremdrift i livet at tænke meget. Vi udmatter os selv ved at gøre alt for meget for at få det godt. En forståelse af De Tre Principper hjælper os med at forstå, hvordan roen og glæden altid er tilgængelig bag vores tanker, og at vi lettere får adgang til den, når vi tør slippe ideen om at flere tanker er bedre.  


Vi håber at du har lyst til at tage på rejse ind i De Tre Princippers kæmpe potentiale – og vi vil glæde os til at gå lige ved siden af dig.